Monday, 11 July 2011

masak masak dan maaaaasakkkk lagi..!


Sejak dua menjak ni aku raaajin sangat ke dapur. Selalunya, lalu untuk pegi amik air je. Ni tak, mesti nak bongkar fridge carik ape yang best untuk dimasak. Aku mengaku aku tak terror masak macam mak aku tapi bile aku da masak, Alhamdulillah, mama puji sedap.Entah ikhlas atau sekadar nak jaga hati aku, itu aku tak tahu. Janji ade orang hargai apa yang aku masak.


And FYI, tak semua orang bole rasa masakan aku. Setakat ni yang selalu bertuah hanya mama sorang aje. Sebab aku paling tak suka orang kritik makanan yang aku masak. Dulu masa zaman hingusan, aku adelah masak masakan bujang je untuk abang aku. PERGHH!! Kritikan dia punyalah 'membina' semangat aku. Start dari hari tu, aku da tak masak untuk orang dah. Pedih telinga bhai. Lantak la ape orang nak kata, aku anak dara pemalas ke, kedekut ke, ade aku kesah.Janji mak aku tau aku ade masak, cukup!


Ok sudah-sudah mengenang zaman hingusan. Back to the point. Malam ni, aku masak homemade burger. Tadi dalam kereta mintak mama belikan roti. Then tergerak pulak hati nak turun skali ke kedai. Tu yang capai roti burger dan minced beef.Nak carik minced chicken takde pulak. Beef pun beef lah. Janji bole buat patty kan. Nak tunggu meat nih lembut punyalah lama. Almost 1 jam kot tunggu. Perut da lapar gila! At last, pukul 9 malam tadi, siaplah dua set burger. Oh saya tak letak side dish segala bagai sebab mulut da berbuih kecur air liur tengok patty disaute garing dalam frying pan. Haha. Siap terus ngap! nyum nyum ..


p/s: dok pikir nak masak ape esok .. :)

2 comments:

  1. haha. saye bkn chef. so, x pasti nk guna term yg mana 1..maappp.. :)

    ReplyDelete