Wednesday 6 July 2011

Pandai Anak Mama Masak..!!

Semalam aku terlebih rajin ke dapur. Mula-mula masak potato pencakes utk lunch. Aku selalu tengok Family outing( game show korea), Lee hyori selalu masak pencakes nih untuk dorg. Makan lahap benau macam best je. Apa lagi, dok google la resipi. Hihih. Mudah je nak buat. Budak darjah 3 pun reti :). 

 Then dalam pukul 4 petang, perut nih teringin pulak nak makan pizza. Nak order mahal! So alternatif terbaik adalah dengan masak sendiri. Yeay! nasib baik semua bahan ada.So, lagi tak payah membazir beli bahan-bahan kat kedai kan. Kiranya makan pizza nih untuk dinner pulak.

Memula buat la dough dulu. Sepatutnya buat dari semalam baru dough lembut dan gebu. Tapi da emergency, 30 minit pun jadi lah kan ..

Lepas tu letak tomato puree, then minced chicken yang telah disaute bersama garlic dan onion. Even better kalo letak kepingan daging ke kan. Well da namanya pizza, letak lah ape bahan yang kau suka. 

Next mestilah ada sayur kan. Dalam fridge cuma ada nenas dengan tomato aje. Jadilah daripada tak ada langsung. Hihi. Lepas tuh tabur cheese dan spread mayonaise. Siap untuk dibakar!


Tadaa..!! Inilah hasilnya.. Walaupun taklah sebest Pizza Hut ke Domino ke tapi aku puas hati sebab aku da pandai masak pizza. Tak payah lagi nak calling-calling untuk delivery. Ni barulah dinamakan fresh from oven.lol..

p/s: Mama dok puji aku masak sedap. Ni yang membangkit semangat untuk masak lagi ni :)

7 comments:

  1. bgs nye..skunk ank gds dah krg ke dpr..

    ReplyDelete
  2. alahai. saya pun camtu jugak.time rajin je dok dapur.time malas, duk ngadap laptop je la.hihih

    ReplyDelete
  3. wah, pandai2... ajarla aku..boleh aku buat jugak..hehe..
    yg dough nk uli tepung gandum la kan? dgn apa lagi?

    ReplyDelete
  4. eih fairus abg ang kan bukak katering.dy lg teror dr ak woo.. dough senang gila! tepung, yis, air, garam.cukup! hihih

    ReplyDelete
  5. senang je... yg oregano tu padia weyh? aku jumpa resepi kt tenet.

    thanks chef anys manis..hehe

    abg n kakak ipar aku terer bab2 lauk pauk je. cakes, breads or whatsoever tak reti

    ReplyDelete
  6. nis, aku minat kalau bab2 mcm ni..kat rumah yg berjaya aku buat roti sardin gulung je..hihi..gardenia the best..

    ReplyDelete
  7. oh oregano tu herba omputih. kalo nk senang beli je mix herbs. yg ang tgk resepi tu, oregano ltk kt mana? dlm tomato puree kah?

    ReplyDelete